Jos oot lupiinin ja jättipalsamin vihollinen, niin sun kannattaa skipata tää juttu. Toki saat kertua oman näkökantas. Ne kun on miälipitehet niin henkilökohtaasia, nottei niistä kannata ainakaan nokkahansa mitää hernestä vetää vaikka solis kotimaanenkin. Se hernes.

Ny on tosi palio ollu tv:s juttuja siitä, miten viaraslajikkehet pitääs saara kotomaastamma kokonaan poikes. (Nii-in, en ny puhu maahanmuuttajista...Pätiskö niihinki sama? Mäkin oon aluunperin tanskalaasta ja ruattalaasta tekua, osa on kotomaalaasta. Nih, pois vaan, ja mä ku oon jo keriinny lisääntyäkkin.)

Onhan se kivaa, kun on kivaa. Saa tutkijoolle ja erilaasille yhyristyksille palio puuhastelunaiheeta, ku isköö viaraslajikkehien hävitysvimma. Parempi homma olis mun miälestä keskittyä (viaraslajike) kotiloetanahan ja punkkiihin. Onnekseni jaksan viälä taistella hävitysvimmaa vastahan! Laitan vastavalakioota! Miksei kasviille voi taata vapaata liikkuvuutta niinku muillekkin eurooppalaasille? Näyttävät nua turvapaikanhakijakkin liikkuvan, nekin sitten aikanansa sekoottuu meirän kotomaalaasten verehen. Toki ny joku sanoo mulle notta so so. Erelleen sitä miältä notta piänempi paha nua kasvit on.

Moon ny teheny empiiristä tutkimusta 40 vuaren aijalta näistä viaraslajikkehista tältä aluehelta pohojammaata, omasta lähiympäristöstäni. Samojen teiren varsilla on lupiinia jokunen vuaresta toisehen. Tiänpyärtänöt niitetähän kerran tai pari vuares. Lupiinit ei lisäänny ei häviä. Hyvä niin, korioota ku mikkä.

Jättipalsamia mullon jokirannas 2-3 kappalesta. Komioota siälä koiranputkien, vaahteran- ja lehemustenalakujen, nokkoosten, sualaheinän, jualaheinän, kärsämöötten, koiranputkien, mesiangervojen ja knappikukkien seas. Ei lisäänny ei vähene yksikään lajikes, mitä ny vaahteran ja lehmusten alakuja on lisää joka vuasi. Ja nokkoosten.

Teirenvarsilla, mihinä ne muutamat lupiiniparaat on, kasvaa erelleen yhä enenevis määris oja- ja siankärsämöötä, koiranputkia, sualaheinää, jualaheinää,  jualavehenää (=villilajikes, kauhiaa!), timoteitä, pihasaunioota, saunioota (elänkualen-kukkia), puna-ja valakoapilaa, niittyleinikkiä, rumihinkukkaa (maitohorsma), syys- ja kevätmaitiaasta, knappikukkia (noh, son se pietarytti), voikukkia, hevonhiarakkaa ja maalarinsuti-ohrakkehia.

Sitten niiren tutkijooren syräntä oli lähellä se, ku meirän hyänteeset ei voi pölyttää, kun kotoperääset häviää. Vain niin. Nih. Yks ampiaanen sano mulle täs kerraasti ohipörrätes, nottei osannu pölyyttää ja sen kaveri ei osannu juara mettä, ku lupiini ei puhunukkaan suamia. Kiälitairotoonta sakkia kyllä ei meirän hyänteeset oo!

Sitte varmahan pitääs hävittää vaahtera, lehemus, siperiankuusi, hopiakuusi, jalokuusi, hevoskastanja, verivaahtera ja yks muu punaanen komia puulajikes. Ei nuata kaikkia oo tällä korkeurella kotomaata aina ollu. Hevoskastanjankin pohojoosin korkeus on vissihin tämä. Toki erellinen ilimaston viileneminen ajo jalopuita etelämmäksi. Niin nih, näitäki tulis sitten vissihin hävittää. Luumu- ja kirsikkapuut, sypressit?? Jne

Olishan se toki komiaa, ku meirän arporeettumis olis vain koivu, pihilaja, kataja, kuusi ja paju. Taikka mänty, honka ja petäjä.