Istuun saunas löylyys lauvantaina ja ku siälä ei viitti oikeen lukia kiriaa, kiriootella tahi alakaa ny huivia virkkaamahan, niin aikani kuluuksi miätiin löylynheittojen välis syntyjä syviä. Miätiin löyly –sanaa.Löyly. Tosi ruma sana ja vähän suuskin maistuu kummalta, toki leuvat saa voimisteluliikkehiä, ku sen sanan sanoo. Akrikolaki käytti jo mennä muinoon löyly sanaa.

Minkälaasta son sitten, löyly?

Heitetähän löylyä kiukahalle (miksei heitetä vettä?). Mennähän löylyyhin tai istutahan löylyys saunas elikkä löylyhuanehes, mihinä on pehemoosia taikka kovia löylyjä. Ekat heitetyt löylyt menöö niin ku johkin vaan, non tikulöylyjä. Viäres lautehilla on löylykiulu taikka -sankoo, johona taas on löylynappo taikka –kauha. Harvemmin ny kuitenkaa on viäres löylytynnyriä, löylymestari kyllä voi olla.

Löylykiulus on kuitenki vain vettä, johona saattaapi kyllä olla joukos loraus löylytuaksua. Kiukahalle ku löylynheittäjä heittää vettä, niin se onki löylyvettä eikä pelekkää vettä ja silloon heitetähän löylyä eikä vettä ja siitä tuloo löylyä eikä sitä sanota vesihöyryksi. Höh.

Löylynlyämiäkin on olemas, non varmahan niitä, jokka kiskoo kilipaa yli saran asteen kuumuuksia löylymittarihin ja tukkahansa. Non niinku taas oikeen kovia löylyjä ne. Löylymittari? Mittaako se löylyä vaiko kuumuutta? Höh? Löylynotto? Kalian oton mä tiärän, mutta voirahan sitä kuulemma ottaa löylyäki. Löylykertojen oton määrä voi olla suuriki, jos välillä tuloo vaikka pihalle löylyystä vilivoottelemahan.

Löylyytellä, son sellaanen heppoonen sana. Jos taas löylyyttää jonkun niin siitä sitte voi heleposti tulla verilöyly, saunan taakseki voi löylynlyäjä viärä jonkun ja löylyyttää sen siälä piilos, uhrista voi tulla heleposti sitten löylynlyämä. Toivottavasti ei löylynhenki. Mutta jos jääkiakkojoukkues löylyytti toisen joukkuehen, niin sei oo ookkaan verilöyly. Siitä tuloo useen kyllä jäläkilöylyjä.

Jostaki voirahan sanua, notta son kunnon löylyys, ku ei taharo jalaka jakaantua soittoruakalasta kotia tulles.

Minkälaasta son sitten, löyly? Sille löytyy vastines monista suamalaas-ukrilaasista kiälistä, nottei sitä sanaa oo yksistään pohojammaalla keksitty, vaikka se sen näköönen sana onkin. Löylyn ei taas sanota parantavan ketään, son taas sauna, viina ja terva, jokka parantaa. Täähän on oikeen loputoon sua, jos tätä alakaa funteeraamahan. Paree ny pyy pivos ku kymmenen oksalla. Tuastaki pyystä taas sais uutehen juttuhun juurta…