Moon vaan ollu ny. En oo moneskaan plokis käyny kurkkimas enkä kirioottamas kommenttiani mutta lupaan Joku Päivä käyrä, kun lakkaan vetelehtimästä. Minen oo teitä unohtanu vaikka muististani aina puhunki. Huanosta sellaasesta. On tää helteenen kesäloma vaan ottanu niin voimille, notta päätin täs yks päivä teherä sellaasta, miten oo koskaan eläesnäni teheny: alootin leikkaamahan matonkuteeta! 

Minen oo helleihimisä mutta tunnustan ny täs, notten molisi tykänny ihan näin kalsiastakaan ilimasta. Koskaan ei oo huanon hyvä. Mutta sukkia en laita jalakoohini, katton ny vaan kalenterihin, en siihen, notta jäljellä olevat ja poisotettukin hammas kalisoo vilusta suus. Mitähän ovat hampahiksi ryhtynehet.

Ai joo, ne matonkuteet. Mitäkö teen? En tee mattoja, soli jo kirkkahana mun pääsnäni heti aluus ennenku alootinkaan.  Mutta muusta minen ny tiäräkkään. Tuli vaan sellaanen isoo illi, notta piti aloottaa leikkaamahan! Kirpparilta kävin kattomas halapoja kutehia, kuresvärkkiä. Siperia opetti senkin, nottei kaikkia voi leikata kutehiksi, jossei kerran meinaa teherä mattoja. Notta jotain uutta syntyy. (Kun vaan peukalo kestääs leikkaamiset. Musta on vanhemmiten tullu vähä hianohipiäänen.)
 

Kuva%20004-normal.jpg

Kalaportahia. Mun koskeheni tehtihin kesällä kalaportahia. Molin miälesnäni nähäny kuinka se alati kasvava saari piänennetähän ja teherän taas koski ja myllynpaikat kivaksi. Mitä kukkua! Kalaportahia tekivät. Kiva sitte keväällä nähärä tykkääkö taas tuluvakkin ja jääparot kalaportahista vai olisko ne halunnu portahittoman kuluun merelle.

Kuva%20001-normal.jpg

Kalaportahia. Melekoosen valaveutunutta sakkia, ne kalat. Kalat mäkin oon horoskoopiltani ja minen tykkää portahista. Kuinka tämä puhet ny taas muhun meni. Kalaportahia. Jos jollakin on isoo iili uira vastavirtahan, niin niille pitää nykyään teherä portahiakin. Lohiille. Notta ny sitten vaan jään orottamahan sitä kuhinaa tuas koskesnani. Ku portahia pitkin tuloovat.

Nonniin...ny alako soira pääsnäni...Ensin ne portahat särjettiin ja sitten vasta muuri, Isoo-Antti se erellä kulki, joka joukosta oli suurin, Isontalon Antti oli ensimmäinen ja Rannanjärvi oli toinen, Pukkilan Jaska se Kauhavalta oli kolmas samanmoinen ...  Nonniin, ny on lohikaloolla nimekkin. Tervetulua vaan tänne Pohojammaalle. Puntaria ja puukkoja ei trenkää tuara, niiton omasta takaa.