Kuuntelin täs yks aamu, maaliskuun pualella, ku toimittajatäti kysyi melekoosen hämmästynehesti sääserältä:"Koska tämä TAKATALVI oikein loppuu!?" Mä oon eläny aika kauvan täs mailmas ja mun on pakko sanua, notta ei saa ny jostakin lumisatehesta hertsata maaliskuus jossei huhtikuuskaan! Maaliskuus takatalavi? No, höh ja pöh. Kuka on sanonu, notta talavi loppuu 29.3 kello 16.05?

Saksanmaalla on sellaanen sanonta, nottei huhtikuu koskaan tierä, mitä se haluaa tai mihin ryhtyys! Ja se on taivahan tosi! Jos ei muka saa maaliskuus ja huhtikuus olla talavia, niin koskas sitten? Toukokuus mun miälestä vasta voirahan puhua takatalavesta, jos taivahalta alkaa tulla lumikuuroja. Sitä ennen on meillä täälä kotomaas talaven aikaa, kevät on epävakaasta! Ollu aina ja tuloo aina olemahan! Kukaan ei oo sanonu, notteiko keväällä satele lunta.

Toukokuu on vissihin jo alakukesää. Silloonkaan ei lumisatehet oo viälä historiaa, molin yks vuasi kesälomalla 10.5 ja tein puutarhatöitä toppatakki päälläni ja sateli lunta.

Ollahanko me opetettu lapsillemma, notta maaliskuun maata näyttäes on jo pitkälti kevättä ja silloon ku maa on kaharella karvalla, niin tuloo KESÄ aamulla kello 8.05. Eniten nyppii, ku sitä takatalavi -sanaa toitotehan tv:skin, josta sen moni nuari oppii ja omaksuu ainuaksi aikuusten toreksi. Lapiskin mentihin nostamahan jo nopeusrajootuksia. Näköö, notta on uus sukupolovi täysin ny ohojaksis ja remmiis, sukupolovi, jokei oikeen vielä tierä ja taira asioota. Ny on kevät ja huhtikuu ja ilimat on mitä tyypillisimpiä tähän aikahan vuaresta: epävakaasia. Ja se on aikuusten tosi.

Pitääs muistaa hakia lainastosta Tuamas Kyröön uusin; miälensäpahoottaja ja ruskia kastikes. Tai sitten meen pihalle simppaalemahan takatalavesta... diu diu diu