Onko kukaan nähäny kuuta viimme aikoona? Minen muista ruriaako sellaanen ny taivahalta täyreltä kooltaan? Moon päättäny, notten katto almanakasta, ellen omin silimin havaatte, etten alakaa käyttäytymähän orotetulla tavalla. Liikuskelemahan ja höpäjämäjän iliman järkiä.

18.helemikuuta 1954

Lueskelin eileen illalla Maaseurun Tulevaasuus -lehtiä. Multa jää useen lehtiä lukematta ja sitten saatan lukaasta ne myähempänä aijankohtana. Niinku ny tämänki vuarelta -54 olevana leheren. Oli ollu kauvan lukemattomien pinos.

Tuas artikkelis oli kauhioota asioota rikoksista ja rangaastuksista, oikeen pyhänpäivän ratoksi oli koottu. Oli erilaasia kirutus- ja rangaastuskeinoja vuarelta 1848. Tuas kuvas on  pahantekijä jalakapuus ja kuva on vuaren 1848  aikaasesta kuvaraaamatusta. Artikkelis puhuttihin kauhujen kolminaisuuresta; kidutus, silpominen ja kualema. Ja pähkäältihin, ku vuaren 1954 oikeudenjumalattaresta on tullu vanha ja lempiä. Suupaltilleekkin oli oma rangaistuksensa vuanna 1848,  kakssuuntaanen viulu.

Suupaltti ihiminen...minen ollukkaan muistanu tuata sanaa olevaksikaan, mutta yällä se sitten oli olemas. Mulla on joitakin tuttuja, jokkon suupaltteja, kovia puhumahan. Minen siihen joukkohon kuulukkaan (kuka nauro?), mutta jotenki vaan samaastuun niihinki yällä...ja unien näkö oli sen mukaasta.

(Nährä unia? Pakostahan sitä jotakin näköö, kun on silimät kääntynehinä kallonsisälle nukkues.)  Pysyyn koko yän tivihisti peiton alla, mutta jestas mikä trafiikki kävi makkaris koko yän; siinoli mestaajia poikinensa, murhamiähiä ja noitia ja oli sankka joukko kirutusvälinehiä. Ei oo kulukaa siihen aikahan, vuanna 1848,  puuttunu miälikuvitusta sellaasistakaan kirustusväline asioosta. Ei niistä tähän voi kirioottaa.

Meen ny entisöömähän taulua. Naamataulua. Tänä iltana saatan lukia illanratoksi vain ikeankuvastoa.