On se melekoosta haipakkaa, ku ruåttinmaalla kunkun tytär käy synnärillä. Miltähän se tuntuus, jos itte olis vastaavas tilantehes ja pianpian olis maan huvudministeri toristamas petin viäres, notta on vastatullut se, mitä pitääkin olla? Notta kunkkujen sukua ja samaa maata. Sitte ei muuta ku aitousleima kylykehen.

Kuuntelin taas tv:tä ja siälä puhuttihin auringon pilikuusta ja loppuuko aurinko vaiko eikö ja tulooko piäniä jääkausia. Joskus 1600luvun pualenvälin jäläkihin oli kausi, jolloon auringonpilikut oli harvinaasia. Silloon oli menos kylymä piäni jääkausi. Auringonpilikkujen vähyyrellä on aina ollu nimiä niinku Maun-derin, Spö-rerin taikka Dal-tonin minimiä.  Ja varmahan muitakin. Rakkahalla lapsella on monia nimiä. Yks tutkija sano, notta ny ei tieretä olisko uurestaan tulos Maun-derin minimiä vastaa kausi. Ja totes samahan hengenvetohon, notta jokin aikaasempi tutkimus ja laskelmat oli menny reippahasti mettähän.

Tosi tärkiöötä asioota. En yhtään väitä vastahan. Joskus ajatteloo, notta kuinka nua tutkijat uskoo joka tutkimuksissaan siihen, notta luantoa voirahan hallita taikka tutkia taikka saatikka aina ymmärtääkkään. On se niin suuri asia. Yks sanoo, notta ilimasto on lämmenny ja toinen epäälöö piänen jääkauren tulua. Onhan se niin, notta säätä on heleppo ennustaa, ilimat toki voi reistaalla. Jos on lunta katolla on sitä varmahan maaskin.

Pian ensin mainittu ruåttinmaan kunkun tyttärenflikka saa nimen. Loviisakin se voi olla ja varmahan siälä vilajaa Pernarottekin. Höh, kuulostipas tua aivan perunarutolta.

Ny ne kulukaa pohtii tv:s, notta oliko kunkuntyttären synnytys niin lyhyt ku annettihin ymmärtää. On kulukaa meillä murehen aiheeta. Luulis, notta solis kunkuntyttären oma asia. Mutta onhan se toki koko suamenmaankin asia. Varsinkin toimittajien. Ny ei varmahan koko hovin porukka, vanhoone partaukkoineen, ollu kyttäämäs synnärillä heti siinä petin viäres ja jalakopääs. Ny ei käy ku vaan se huvudministeri ja sekään ei justihin H-hetkellä saa mennä kattomahan. Silleen ollahan menty elos etehenpäin naapurimaaskin.

Minen saanu prinsessakakusta eileen palaakaan. Hoksannu kaupas kysyäkkään sellasta. Käpykakkuja siälä olis ollu.