kes%C3%A4%C3%A414%20009-normal.jpg

Pian on Napujen taistelu! Napuen taistelu elikkä "Kyröön tappelu", Suuren Pohjan sodan jäläkinäytös käytihin Isooskyröös Napues helemikuus 1714. Se eletähän uurestansa, yli kolomesataa vuatta on kulunu ekasta taistosta. Lauvantaina 9.8 klo 18 alakaa tanner tömistä ja saa ensimmäänen huutaa...ryssä tuloo!

kes%C3%A4%C3%A414%20007-normal.jpg

Näillä hevoosilla nykyaijat sotilahat kulukoo. Pyäräkkin on osa päästänsä kiinni. Oikioota hevoosia tuloo sitten vasta elokuus. Ja tykkiä. Ja sotilahia...siältä ryssänmaastakin.

kes%C3%A4%C3%A414%20008-normal.jpg

Täs on miähet siis tulevat taistelijat kuulemas käskynjakua.
Alakuperäänenkin taistelu kesti parisen tuntia. Kyrööhin ei jääny ku riu´ullinen miähiä, kun Napuen taistelu loppu. Paris tunnis oli kyrönmaalaaset ja Karoliinit lyäty, helemikuus 1714...(voi hurmehella peitää maan)...  Ja ryssänmaalle viätihin vangiksi lapsiakin. Jokkut tuli takaasin, suurin osa ei. Sakari Topeliuksen "koivu ja tähti -satu" kertoo kahden lapsen kotiinpaluusta. (Topelius viaraali täälä joskus pitkiäkin aikoja, Orisbergis.)

Tuasta plokini sivusta pääsöö markkinooren sivuulle. Jos kulietta täälä päin, niin poikekkaa! Että tuu pettymähän. Menneesyys kohtaa nykyaijan http://www.1700-lmarkkinat.net Vilukissinkin saatatta rookata, jos hyvin käy (tai huanosti?)