1779741_10152556611313049_61750566392812

Laihnaan Huhuran Markkua suaraa sen runokirian takakannesta..."suamalaanen miäs on ihimeellinen kapistus. Ku se täyttää viiskymmentä, siitä tuloo pöyröö ja se teköö jotaki päätööntä. Jonsei se hanki liian kovaäänistä moottoripyärää tai vaihra akkaansa nuarempahan, nii ainaki se ottaa maharollisimman tyhymän tatuoonnin tai hyppää pentsihypyn. Tai kirioottaa runokirian."

Mä tutustuun Markun runoohin naamakirias "rasat pärkyää" -ryhymäs ja tykästyyn kerralla. Ku se tuli Isoohinkyrööhin julukaasemahan ekan runokiriansa, niin molin heti tyrniää paikalla! (Hämmästyksekseni kuulin, notta sen serkku on naimisis mun serkkuni kans. Ja tämän serkkuni akan soli tullu tuntemahan vasta nelisen vuatta sitten. Näin piäni on mailma.)

Täs runoolijas on aika erikoonen erityyspiirre, notta son asunu Isooskyröös vain pari vuatta ja seki tapahtu piänenä kakarana, jo 11 vuaren iästä lähtien son asunu pääkaupunkiseurulla ja siälä pysynykkin, ja kuitenki se on säilyttäny airon eteläpohojalaasen ja viäläpä kyrölääsen murtehen. Ei kulukaa uskoosi, notta johonakin syrämmensä sopukoohin se on taltioonu meirän murtehen pikkuusna kloppina. Ei se murresta Isoolla Kirkolla oo liiemmälti kuullu saatikka voinu itte puhuakkaan.

Mä lujin kirian heti yäsyrännä, en malttanu lopettaa. Laitoon välillä pääni peiton alle, ku pakkas nauru joihnakin runoos tulla oikeen äänehen pihalle. (Muutonki täs taloos pitävät mua vähä. Niin.)

"Anopille on paree soittaa kännykällä.
Muutoon se tuloo lankoja pitkin."

"Täs avioliitos minoon ku vasemman kären rasa.
Toinen on aina oikias."

"Lääkäri käski mun
välttämähän ressiä
ja ottamahan aikaa ittelleni.
Satanen meni 25,74."


Tämä kuva eioo runokiriasta, napsiin sen ja runon naamakiriasta. Markku Huhta on omien sanojensa mukahan  kuulemma enee valokuvaaja ku runoolija. Sanoosin notta seon kumpaakin. Hyvä molemmis lajiis.Runokirias "Runua ensimmäänen" on sata eteläpohojalaasella murtehella kiriootettua runua. Elämästä. Kualemasta. Ja kaikesta maharollisesta siinä välis. Ja maharottomasta.

Vilukissi ja sen uutiashuane suasitteloo. Isoosti suasitteloo. Minen oo tätä kiriaa murtehen takia hankkinu enkä liioon sen takia, notta runoolija on mun serkkuni akan serkku. Vaan justihin näiren runojen ja valokuvien takia, muutamas lausees on aina isoja totuuksia ja oivalluksia.

Jos sua vähääkään kiinnostaa, niin voit tilata kiriaa:
runuakirja (at) gmail.com

...ja on se naamakirias Rasat pärkyää -ryhymäs ja Runua -ryhymäskin.