No ny ne sano tv:s, jotta dekkarikirjojen lukemisen lisääntynyt innostus johtuis nykyysestä väkivaltaasten elokuvien suuresta tarjonnasta. No pöh, sanon mä. Minen oo kakarana kattonu tv:stä mitään poliisisarioja enkä väkivaltaelokuviakaan, mulle riitti Peppi Pitkätossu ja Herra Tossavaanen. (Ja Peyton Place). Neiti Etsivät ja Viisikko kiriat oli kova sana. Plytonin Enid tuli tosi tutuksi, vaikka luulinkin sen olevan miäs. 

Mahtui niiren jäläkihin Polovan Anniakin Tiinoonensa lukupiirihini. Sitten heti hyppööaikana tuli Christien Agathan kiriat feivoritiiksi. Mullon kaikki (!) sen kiriat, äänikiriatkin, jopa sen Mary Westamacottinkin nimellä kiriootetutkin kiriat omistan. Non johonakin näis pakaassiis, ku kiriahylly o peittyny kirioohin.
On se kyllä ny niin, notta miäli tavalla tai toisella laajentuu ja avartuu määrättyyhin kirioohin iän myätä. Lujen mä omaelämänkertojakin, riippuu viiliksistä. Joskus jopa siklittiäkin, hömppää. Riippuu aivojen sen hetkisistä toimintamahrollisuuksista. Vaikkei aina aivoos oliskaan toimintakykyä isoohin asioohin niin lukemisehen ny aina. Sisälukutaito on kova sana. Muisti on taas jo eri asia. Siitei kannata keskustellakkaan.

En mä väheksy poliisisarioja. En torellakaan, moon englantilaasten sariojen nainen. Sitten niiren jäläkihin tuloo tanskalaaset sariat. Saksa pitää perää. Mutta tällä ikää väheksyn kaikkia väkivaltaasia elokuvia, minen katto niitä. Eikä ne mua. Tappaaki ku voi silleen nätisi, vain ruumis löytyy ja son siinä. Kyllä ihimisen miälikuvitus tarvittaes riittää.

Eikä kaikkia tartte ny niin toresta ottaakaan, notta pitääs kylillä moittia näyttelijöötä niiren käytöksistä ja puheesta, niinku Salakkarien kattojat kuulemma teköö, ku ne lihatiskillä törmää tuttuhun Ismohon. Toki mullei tuu vastahan kauppahan mennes eikä maitokaapillakaan David Suchettia eikä Geraldine McEwaniakaan, nottei mulla oo tilaasuuttakaan motkotuksihin. Ketäkö ne on? No Poirotti ja Nti Marple.

Mäkin koen olevani Marple, vaikken pystykkään viimmeesintä taloon kuivaushuanehes pyykkinarulla ollehien kuivien ja koottujen lakanootten uurelleen levittämisen arvootusta ratkaasemahankaan.