Tyttäreni sanoi omanneensa kerraasti niin heikon olotilan, notta oli menny jalaat alta. Menny jalaat alta; siinoli varmahan ollu aika jalaatoon olotila, siinei palio sitte liikuskeltu. Muuta ku ryämimällä?

Miätiin noita jalakajuttuja, niillon aika pitkälti oma elämä, mihinkä meillei oo palioa sanomista, kun ne aloottaa omaehtoosen elämisensä.

Ajatelkaa ny sellaastaki olotilaa, kun ei jalaka jakaannu tai se jakaantuu hyvinki. Minkälaasta olis elää, ku jalaka olis jakaantunu; oliskohan se sitte niinku olis palio pikkuusia jalakoja vai kokonaasia kloonia alakuperääsestä? Olis huano laittaa sukkahousuja, ku kahareski kintus on jo ongelmia saara ne ehijinä. Siis ne sukkavarret.

Tai nottolis jalakoja mahanalus täys. Siinei tarvittisi aikaasin lähtiä mihkään aina kerkiääs. Tai olis kivijalaka. Pysyys ainaki hyvin pystys, eikä menis katki, ja riippuen kiviainehesta, vaikka kraniittia, niin olis raskasta kävelläkin. Pysyys paremmin kotonaki.

Mitäs sitten, jos liikkuus jantusjaloon? Lähtöökö silloon liikenteesehen heti ensimmääsestä käskystä? Mitä on orottaa jantusjaloon?

Entäs jos olis jalakavaimo? Se ny ainaki aina kulukis joukos, tahtoos tai ei. Ihimisetki havaattis, notta sillolis sellaanen. Sei olisi salarakas.  Entäs jalakapuu tai puujalaka? Oisko siinä suuri lehvästö vaiko ikiviheriä? Vaiko pystyhyn kuallu raato?

Jaloos voi olla tyäkalujaki. Niinku ny esimerkiksi pihtiä. Pihtipolovet.

Jalakaterähän voi kasvaa enempi varpahiaki kuin vain se oletettu 10. Useen on liikavarpahia. Ja jos kenkä on pualikenkä, niin siinei liikavarpahia palio mahtuusikkaan, jos käytös olis vain kengän etuosa. Voishan niis olla käytös vaikka vain kengän ulukosyrjäki. Kivet pistelis vain 5kymmentä rosenttisesti.

Jalakatuki tai tukijalaka. Niistolis hyvä apu, jos meinaas niinku välillä jalaat loppua. Eikä kerkiääsi hakia kaupastakaan uusia.

Joskus tuntuu, ku menöö oikeen nopiaa paikasta toisehen, nottolis hyvä olla olemas jalakajarru. Antaaskohan se samanlaasen äkkipysähryksen ku käsijarruki?

Voishan ne jalaat olla niinku jalakapallotki. Olis kintut samannäkööset, ku o omistajansaki. Kamalaa jos oma jalaka olis pöyränjalaka. Tai vaikka toises kintus olis puujalakavitsi.

Moon vähä väsyksis ku jalakarätti. Meen ny jalkautumahan tai jaloottelemahan. Tai tekemähän kolomannen kattauksen jalakapöyrälle.