Olin juhannuksena Pyryn kans laiturilla joen rannas. Pitää seleventää, notta laituri oli joen rannas, nottetta luule meirän ollehen maitolaiturilla. Niitei enää nykyään palio näjykkään ja jos näkyykin, niin non koristuksia. Maitolaiturit. Pois on ne aijat, ku reiret mustelmilla punnasin maitohinkkiä maitolaiturille orottamahan maitoauton tulua. Ei mua useen sille reissulle laitettukaan, ku pituus ei tahtonu riittää muuhun ku oven ylähältä asti aukaasuhun. Voimia oli kyllä sitäkin enee.

Pyry halus heitellä jotakin jokehen ja annoon sen tyhjätä taskunsa kivistä ja sitten se halus koskia vettä. Käskin mennä mahalleen laiturille ja antaa mulle aurinkohattunsa ja minä pitääsin henkseliistä kiinni. Siitä jouruumma käymähän kiivastakin keskustelua, notta onko mitään syytä pitää siitä kiinni. Sanoon sille, notta täs on 6 metriä alahappäin hyvää syytä pitää susta kiinni. Miätiin kuumeesesti, notta jäi hakemati vintiltä pelastustakit. Kelluntatakit? Miksikä niitä sanotahan?

Poika makas mahallaan ja liplatteli kärellään vettä ja kysy, kukas tuolla asuukaan? Näkki, sanoin, sellaanen viheriä Näkki, joka ei tykkää, jos pikkupoijat menöö yksin uimahan osaamatta uira. Viistosti vastakkaasella rannalla Pukkilansaaren kohoralla poijat hyppiivät samahan aikahan uimahan, iloonen huuto ja molskahrukset vaan kuulu. Poika nousi seisomahan ja sano, notta mennään tuonne, minäkin haluan hyppiä! No, ei kyllä taatusti mennä, sinä et voi hyppiä!

Kukas saa hyppiä, poika kysy? Noh, vaikka naapurin Risto ja mumma, enkä puhunu mitään, notta mua kallottaa syvät vedet ja pohojattomuus. (Meijärin rannas olis 9 meeteriä syvää ja silti vastarannalla vois kahlata. Kummallinen joki, tehny mutkitellen syviä äylämiä.)

Osaako Listo uida? Kyllä, Risto osaa uida ja se saa mennä yksinkin uimaan, Näkki ei piittaa siitä mitään. Mitä Näkki tekee? Näkki voi tehdä vaikka mitä, sitä ei kukaan ole nähnyt mutta aina joskus se ottaa veden alle ihmisiä, pikkupoikiakin ja ei anna niitä takaisin. Minnekä ne menee? Ne menee sitten taivaaseen ja niistä tulee enkeliä. Sitten ei näe niitäkään enää.

"Miksi isopaapan annettiin mennä jokeen?"
"?. Miten niin?"
"Siitä tuli enkeli."
"Ei isopaappa jokeen mennyt, vaikka enkeliksi muuttuikin."
"Mennään katsomaan."
"Mitä?"
"Isopaappaa! Minä haluan nähdä enkelin!"
"Mennään hakemaan ny vaan lisää kiviä."
"Listoko ei oo enkeli?"
"No, ei oo."
"Minä haluan katsoa Listoa, jos se istuu vielä telassilla!"
"Miksi?"
"Jos se on kuitenkin enkeli!"